Terugverdientijd van een warmtepomp

2023-08-14
Joost Grijsen

Terugverdientijd van een warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepomp is een belangrijke factor die veel mensen overwegen bij het nemen van een beslissing om er een aan te schaffen. Want is een warmtepomp eigenlijk nog wel rendabel? En hoe bereken je de terugverdientijd van een warmtepomp? En hoe snel verdien je een warmtepomp terug? 

Terugverdientijd warmtepomp berekenen

De terugverdientijd van een warmtepomp berekenen is in de basis een vrij simpele rekensom. Maar wat belangrijk is om te beseffen is dat elke woning uniek is. Dat betekent dat het verschilt per woning welke warmtepomp mogelijk is en of het wel mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen. Daarom doe je er verstandig aan om warmtepomp advies in te winnen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.

Berekening om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen:

(Aanschaf inclusief installatie – subsidie) / gemiddelde besparing = terugverdientijd

Over het algemeen ligt de terugverdientijd momenteel gemiddeld tussen de 8 en 12 jaar.

Hoe snel verdien je een warmtepomp terug?

De terugverdientijd van een warmtepomp is de periode die nodig is om de kosten van de aanschaf en installatie van de warmtepomp terug te verdienen door middel van energiebesparingen. Hoe snel je een warmtepomp terugverdient, hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de efficiëntie, de prijs van energie en de mate van isolatie in je huis.

Is een warmtepomp nog rendabel?

Veel mensen vragen zich af of een warmtepomp nog rendabel is, gezien de initieel hogere investeringskosten ten opzichte van een conventioneel verwarmingssysteem. Het antwoord hierop is ja, in de meeste gevallen wel. Wel is het van veel zaken afhankelijk.

Hoewel de aanschaf en installatie van een warmtepomp aanvankelijk duurder kan zijn, kunnen de energiebesparingen op de lange termijn de kosten compenseren. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar om de investering in een warmtepomp aantrekkelijker te maken.